el poble que volem

Pensem globalment i actuem localment

Tallers de Biodiversitat (III) – Insectes i aromàtiques

,

Aquest cap de setmana ha tingut lloc el tercer Taller de Biodiversitat que hem organitzat conjuntament amb l’Associació Excursionista Cornudella de Montsant. I ho hem fet en un magnífic entorn entre vinyes al peu de Montsant, gràcies al Víctor, que ens ha cedit l’espai!

Hem volgut dedicar aquest taller als insectes per destacar la seva importància des del punt de vista agroecològic, ja que tenen un paper fonamental dins el nostre ecosistema com a pol·linitzadors. I és que gairebé el 90 % de les plantes amb flors depenen dels insectes per transferir el seu pol·len!

A més a més, aquestes fantàstiques bestioles aporten altres beneficis, com per exemple, el de regular la població de determinades plagues. Hem après que les marietes, les llagostes o les tisoretes, per exemple, són insectes molt beneficiosos pels nostres horts perquè ajuden a eliminar les maleïdes plagues de pugons. Les larves de les papallones, per la seva banda, són un bon aliment per a determinats ocells. I així, un llarg etcètera…        

La Paula, de la Cooperativa La Somereta, ens ha explicat que els insectes són els animals més abundants del planeta. Tot i això, a Catalunya i arreu del món s’estan detectant declivis  importants tant en la seva diversitat com en la seva abundància, i això es deu principalment a l’ús excessiu de pesticides i als canvis d’usos del sòl.   

A la segona part del taller hem après a construir un hotel d’insectes per ajudar principalment a les abelles i a les vespes solitàries, grans pol·linitzadores per excel·lència, vitals perquè la majoria dels nostres cultius fructifiquin. I és que les abelles són els insectes més beneficiosos que hi ha tant per les persones com pel planeta!

Però no només hem volgut donar un cop de mà a les abelles. Hem volgut ajudar altres tipus i espècies d’insectes proporcionant-los-hi un lloc idoni per nidificar i/o passar l’hivern. Cada espècie té unes necessitats determinades i prefereix unes condicions que unes altres a l’hora de refugiar-se.  

Per construir els hotels hem utilitzat materials naturals diversos. Per exemple:

  • Tubs de canya: per a himenòpters. Dipositen els ous dins d’aquests orificis i fan cel·les segellades amb fang, pol·len i nèctar.
  • Pinyes: bon refugi per a tisoretes, marietes i crisòpids.
  • Escorça de pi o palla: molt llaminera per les aranyes i els centpeus.

Cada família ha pogut construir el seu propi hotel d’insectes per col·locar-lo al seu hort, balcó, jardí o terrassa i d’aquesta manera, contribuir a reforçar la biodiversitat del nostre poble. I a més a més, gentilesa de l’organització, cada família s’ha endut una bonica planta aromàtica de regal.