El passat dissabte 13 d’abril va tenir lloc al Parc Nou de Cornudella el segon Taller de Biodiversitat organitzat conjuntament per la secció de Medi Ambient del Poble que Volem i l’Associació Excursionista de Cornudella de Montsant.
En aquesta ocasió vam dedicar el taller a les orenetes i falciots. La Clara Cortadelles, dissenyadora local i gran apassionada a l’ornitologia en general, va ser l’encarregada d’explicar-nos com identificar aquests magnífics ocells, els seus cants, com construeixen els nius, on emigren i per què, què mengen, quins beneficis aporten als éssers humans i a l’ecosistema, etc. La veritat és que va ser una activitat molt enriquidora per al públic assistent. Grans i petits van aprendre a diferenciar aquests magnífics ocells a través de jocs, explicacions molt amenes i dinàmiques de grup molt divertides.
Per explicar les espècies més representatives que podem trobar al poble (que són l’oreneta vulgar, l’oreneta cuablanca i el falciot negre), la Clara va dissenyar un tríptic molt il·lustratiu que podeu trobar a les oficines de l’Ajuntament i al Punt d’Informació.
A més a més, ens va explicar també com hem d’actuar si trobem un ocell ferit al terra, a qui hem de trucar, com cuidar-lo, etc. I ho va fer a través d’un fulletó amb instruccions i consells que va dissenyar exclusivament per aquesta ocasió. La Judith, per la seva part, ens va explicar el procediment específic a seguir en cas que l’ocell ferit sigui un falciot.
Durant tot el matí va haver-hi a disposició del públic assistent una taula amb diferents materials de consulta: pòsters, llibres, nius, guies, xapes, etc. La màxima informació sobre la matèria a l’abast de tothom!
D’altra banda, vam aprofitar l’ocasió per explicar en què consisteix el Projecte Orenetes de l’Institut Català d’Ornitologia i, sobretot, el motiu pel qual és necessari fer el cens. Vam acordar participar-hi aquest estiu i vam establir una data per fer el cens d’oreneta cuablanca al nostre municipi: serà el diumenge 9 de juny. Us animem a tots a participar en aquest projecte de ciència ciutadana. Les inscripcions estan obertes al web de l’AECM. Niu censat, niu protegit!
La segona part de la jornada va ser més pràctica. La Marissa i la Glòria van oferir un taller de construcció i instal·lació de nius d’oreneta amb materials diversos, que al finalitzar, cadascú es va poder endur a casa seva. La Judith, per la seva part, va oferir un taller de construcció de reculla-caques, un fantàstic invent customitzat per reduir les molèsties que poden arribar a causar les defecacions d’aquests animals tan entranyables. La solució és tan fàcil com col·locar un cartró sota del niu i així evitar que les caques embrutin el terra!
Tot i ser una activitat gratuïta, calia reservar plaça per poder organitzar i preveure el material necessari. En total, es van apuntar unes 30 persones. Estem molt satisfetes per l’exitosa participació d’aquest taller i per l’interès mostrat per totes les persones assistents. Gràcies per venir!