el poble que volem

Pensem globalment i actuem localment

Tallers de Biodiversitat (I) – Caixes niu

,

Promovem el voluntariat ambiental 

El dissabte 16 de desembre de 2023 vam dur a terme el primer dels tallers de biodiversitat que tenim en ment realitzar, en aquest cas, dedicat a les caixes niu. Encara no ha passat ni un mes d’aquesta gesta i ja estem pensant en la següent. Quines ganes de seguir aprenent i afavorint la biodiversitat de la zona!  

Més enllà d’organitzar una activitat d’educació i sensibilització ambiental, l’objectiu principal d’aquest primer taller era intentar afavorir la recuperació de certes espècies forestals d’ocells, les poblacions de les quals s’han vist delmades per la pèrdua del seu hàbitat natural. I és que amb la pèrdua d’arbres vells als nostres boscos, les cavitats i escletxes naturals que molts ocells utilitzen per nidificar han disminuït significativament.   

Els pardals i les mallerengues són els ocells que millor es reprodueixen en caixes niu amb forats d’entre 25 i 32 mm. Per contra, altres espècies de passeriformes com les cueretes, les cotxes o el pit-roig, prefereixen les caixes amb frontal obert per a nidificar. Amb la finalitat d’afavorir el refugi i la reproducció d’aquests ocells insectívors, vam construir i instal·lar un total de 6 caixes niu al voltant de l’Ermita de Sant Joan del Codolar (Cornudella de Montsant). Però no només vam treballar per als pàrids. També vam aprofitar l’oportunitat per instal·lar 3 refugis de ratpenats cedits pel Parc Natural de la Serra de Montsant i 1 aixopluc per a òliba construït amb materials reciclats per nosaltres mateixes, un dels rapinyaires nocturns que es troba en detriment a la nostra comarca.

Al taller hi van participar un total de 25 persones de totes les edats, i amb nivells de coneixement previ sobre la matèria molt diversos. Vam muntar un espai de consulta i exposició de llibres, guies, pósters i calendaris relacionats amb les aus objecte d’estudi que va estar disponible durant tot el matí. A més a més, vam oferir una mini exposició de nius naturals no ocupats trobats al nostre terme municipal, així com binocles i un telescopi a disposició de tothom. Els més petits de la casa, d’altra banda, s’ho van passar-ho d’allò més bé aprenent amb manualitats diverses que els hi havíem preparat (retallables, dibuix i pintura, etc.). 

Sense el suport i la col·laboració de l’Associació Excursionista de Cornudella, la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, l’Associació d’educació ambiental Taxus, el Parc Natural de la Serra de Montsant i la Clara Cortadelles, el taller no hauria estat possible. Quan ens ajuntem tots amb un propòsit comú som imparables. Gràcies a tots! 

I aquí un petit recull de les imatges de la jornada