el poble que volem

Pensem globalment i actuem localment

Jornades Feministes (8M)

,

En motiu del 8M, per tal de posar en valor la igualtat i reivindicar la figura de la dona, amb la col·laboració de diferents dones i homes del municipi, i amb la col·laboració i suport de l’Ajuntament de Cornudella, vam elaborar una setmana plena d’activitats en motiu del 8M, el dia Internacional de la Dona. Totes les dinàmiques convidaven a la reflexió al voltant del paper de la dona en la nostra societat, de les desigualtats que encara trobem i també dels reptes que s’han anat assolint.

Dilluns vam realitzar el taller de pancartes que va ser un èxit! 18 veïnes del poble es van apropar al Casal per elaborar pancartes reivindicatives que posteriorment vam veure penjades a balcons, a la jornada del 8M i també al Casal.

Dimarts hi va haver la projecció del documental “Dona, vostè no té res”, sobre el biaix de gènere que hi ha a la medicina. També vam poder escoltar la Mònica Torres (metgessa del CAP) i compartir experiències i opinions que deixen paleses les diferències que hi ha en l’àmbit de la salut pel fet de ser dones: retards diagnòstics per una banda, sobremedicació per l’altra i el maltracte en forma de violència obstètrica, entre d’altres.

El dimecres 8M vam celebrar l’acte commemoratiu del Dia Internacional de la Dona a la Plaça de la Vila i no podem estar més contentes de la rebuda que va tenir. Feia goig veure la plaça plena de joves, nens i nenes, pares i mares, avis i àvies, xerrant, rient i fent homenatge a les Dones de Cornudella amb els seus missatges sobre vaixells de paper.

També vam fer la lectura del manifest:

Avui 8 de març es celebra el dia internacional de la dona. Però no volem que sigui un dia de felicitacions sinó de reivindicacions.

De les primeres lluites feministes que exigien el dret a votar i la no discriminació en l’àmbit laboral i social per raó de gènere, ens trobem actualment que disposem de lleis que defensen la igualtat de gènere, que reconeixen els drets dels col·lectius LGTBI+ i que regulen i persegueixen la violència masclista.

Però res més lluny de la realitat, hi ha països on està prohibit celebrar el dia de la dona. Hi ha indrets on segueix havent-hi casaments forçats, mutilacions genitals femenines i lapidacions públiques a dones. Llocs on les dones tenen vetat el dret a l’educació i el dret a decidir res per elles mateixes, requerint l’aprovació de l’home, ja sigui el pare o el marit. Si, aquestes coses encara passen.

A la nostra terra es podria dir que no estem tant malament… s’ha avançat molt, però queden molts i molt importants reptes que ens queden per assolir.

El patriarcat està tant arrelat en la nostra societat que les dones seguim sent considerades ciutadanes de segona en molts àmbits. Seguim patint discriminació laboral, sobretot al sector privat, amb la bretxa salarial i amb la dificultat per al reconeixement públic. Segueixen les desigualtats en del repartiment de tasques domèstiques i les cures.

Les dones seguim sent silenciades, invisibilitzades, oprimides, violentades amb els micromasclismes, seguim patint abusos, som violades i som assassinades pel fet de ser dones.

Les polítiques amb visió de gènere son imprescindibles per assolir la igualtat i l’equitat. El feminisme eficaç ha de lluitar contra l’homofòbia, la explotació de classe, raça i gènere, el capitalisme i l’imperialisme.

Exigim el repartiment de la riquesa i del treball amb unes condicions laborals i professionals dignes. Treballar menys per treballar tothom. I un salari igual entre homes i dones per un treball d’igual valor.

Però no avançarem sense una educació, per a tothom, basada en el respecte, en el reconeixement de la diversitat i que es qüestioni activament l’estructura patriarcal que afecta a dones i, no oblidem, també als homes. Deixem de posar l’èmfasi en ensenyar a les nenes a protegir-se, a no anar soles, a tenir por i ensenyem als nens a respectar, a no abusar, a no violar.

Volem que Cornudella de Montsant sigui un poble amb un model social equitatiu i que aposti per una igualtat efectiva entre homes i dones. Volem un territori sense masclismes on es vetlli per una educació que ensenyi a respectar el dret a la diferència.

Agraïdes a les dones que van lluitar abans que nosaltres per poder gaudir avui dels nostres drets, seguirem alçant la veu. Per un món on siguem socialment iguals, humanament diferents i totalment lliures.

Volem agrair a totes les persones que van fer cap, i en especial a la Núria Pinyol per acompanyar-nos amb la seva veu i al Víctor del @lorefugibar per haver preparat xocolata per tot el poble de manera altruista i generosa. Gràcies a tots dos!!

El dia després ens vam reunir al Casal per escoltar els testimonis de dones del món de l’escalada i els castells, i es va crear un debat interessant respecte el paper de la dona en el món esportiu i com ha anat evolucionant positivament any rere any, però ep! també de tot el que encara queda per fer… poquet a poquet. Gràcies a la Mariona Martí, l’Anna Ferret, la Mali Pretelli i la Núria del Río i a tot el públic que va participar activament creant un debat súper interessant!

Dissabte, ens tornàvem a trobar al Casal, perquè el vent bufava fort, però no ens va parar! L’Adriana Demattey ens va oferir un espai de seguretat per treball el sól pèlvic i meditar i connectar amb nosaltres mateixes… un moment d’autocura i estima cap el nostre cos. Gràcies!!

I diumenge, acabàvem les Jornades Feministes amb una pel·lícula real, dura però amb pinzellades de tendresa que ens convidava a reflexionar sobre la maternitat, les seves llums i les seves ombres.

Ha estat un plaer organitzar tot això amb la companyia de dones estel·lars! Valentes, positives i generoses, que han fet fàcil allò que pot semblar un món.

Molt agraïdes també a l’ Ajuntament de Cornudella i a la Maria Gomis, regidora d’Igualtat, pel suport, la col.laboració i la implicació, i gràcies a la Núria Luque, per obrir la porta del Casal a qualsevol activitat i col.laborar de manera activa!!

I moltes gràcies a totes les persones que es van apropar a participar en alguna activitat!