el poble que volem

Pensem globalment i actuem localment

Festa de l’Arbre

,

El passat 12 de març, vam organitzar, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Cornudella de Montsant, la Festa de l’Arbre. 

Persones de totes les edats van participar a la plantació d’arbres fruiters autòctons del Priorat. Els arbres van ser donats pel projecte ‘Custodia un fruiter’, una iniciativa del Consell Comarcal del Priorat per a la recuperació i conservació d’arbres fruiters de varietats tradicionals del territori.

La jornada es va obrir amb una explicació del projecte i la Rosa va fer la lectura del poema ‘Soy un árbol’ escrit per ella mateixa:

Nací de una pequeña semilla caída en el suelo y mira hasta donde he llegado.

Mis raíces han horadado la tierra y me agarro con fuerza a ella. Mis ramas han crecido hacia el cielo y ahora ya no soy solo eso, un simple árbol, también soy hábitat y ecosistema. Soy refugio y alimento, soy camino y escondite, apoyo y sombra, aire y agua. Soy uno y soy mil, soy solo yo, pero todo un mundo vive en mí.

En mi tronco encuentran hogar hormigas y abejas, ardillas y aves. Mis frutos y mi sabia alimentan, mis ramas protegen y albergan.

Si sopla el viento o cae la tormenta, si azota el frío o el sofocante calor asedia, aquí estoy yo, siempre en pie, siempre alerta.

El escarabajo y la mosca lo saben, el ácaro y la araña también, el gorrión y el pinzón, la lagartija y el ratón, todos cuentan conmigo, todos conmigo cuentan.

No, no puedo moverme, no, pero eso no me hace inferior, ¿sabes cuántos años llevamos sobre este planeta? ¿sabes cuánta sabiduría esconden nuestras raíces viejas?

No me infravalores porque no pueda caminar o porque no puedas escuchar mi hablar. Tengo quince sentidos y percibo lo que tu no puedes ver, ni oler, ni tocar.

Cuando te acercas te siento, si me cortas sufro, si me abrazas lo aprecio. Vivo triste si estoy solo y feliz si mis raíces rozan las raíces de otro. A través de ellas cuento y escucho, a través de ella nos unimos y somos bosque. ¿Cómo sería la vida sin eso?

Cómo sería tu pueblo sin el sonido de mis hojas mecidas en otoño por el viento, sin el olor de mis flores en la primavera, sin mi sombra en el sofocante verano o sin mis copas nevadas en el invierno.

A ti, grande y pequeño, te dedico estos versos, para que me sueñes y me quieras, para que me trates siempre con respeto.

Y para que cada año celebres una fiesta por mí, por la vida y por la natura de este pueblo.

Firmado

Un árbol

Posteriorment, amb l’ajuda i col·laboració de l’Arturo, grans i petits ens vam agrupar a la zona designada per tal de plantar els arbres que ens havien tocat per part del projecte. Les varietats que es van plantar són les següents: 

– Préssec Carlet (Mas de les Vinyes, Cabacés)
– Préssec de Vinya (Mas de les Vinyes, Cabacés)
– Pera Tendral Antiga (Cal Navàs, Cabacés)
– Pera Tendral Antiga (Cal Roig, Vilella Baixa)
– Poma Gelada, poma d’oli (Mas de les Vinyes, Cabacés)
– Poma Manyaga, poma de muntanya (Josep Borrell, la Serra d’Almos)

Després de la plantació vam compartir un vermut i es va fer un taller de llavors per als més petits. Els nens i nenes van conrear llavors de freixe i espantallops en brics reciclats. Tant de bo que germinin moltes i puguem tornar a ajuntar-nos per plantar els arbres al nostre poble.

El poble que volem, des del grup de treball de medi ambient, ha treballat conjuntament amb l’Ajuntament de Cornudella per tal de poder demanar aquests exemplars per al nostre poble, anar-los a recollir i poder fer la plantada del passat diumenge 12 de març i que després hi hagi continuïtat amb el manteniment i la cura d’aquests arbres.

Molt agraïdes a l’Ajuntament, a l’Arturo i a totes les persones que es van apropar a compartir aquest dia tan especial!

El projecte

El projecte es diu «Custodia un fruiter». Es tracta d’una iniciativa en forma d’acció que ha desenvolupat el Consell Comarcal del Priorat en el marc del projecte PECT* Pobles Vius i Actius. Territori equilibrat i innovador, que lidera la Diputació de Tarragona. 

*Projecte d’especialització i competitivitat territorial 

L’any passat, fruit de l’interès d’algunes persones en recuperar varietats de fruiters tradicionals, van recollir material vegetal per clonar alguns dels arbres que es teníen localitzats a la comarca i que tenen característiques excepcionals, sobretot pel que fa a la qualitat/autenticitat dels seus fruits. Alguns dels arbres originals ja són molt vellets i clar, el material vegetal que es va poder extreure va ser molt limitat.

Amb el material recollit es van preparar empelts amb peus adequats per les característiques del nostre territori i clima. Els que han anat evolucionant s’han anat repartit des del Consell Comarcal a totes aquelles persones, entitats, escoles i ajuntaments que han mostrat interès en recuperar aquestes varietats de fruiters tradicionals. L’entrega se’ns va fer el passat dissabte 4 de febrer, i se’ns va oferir una xerrada tècnica on se’ns va explicar com cuidar-los i fer-los créixer.

Els arbres s’han repartit a 107 localitzacions diferents del Priorat. Han arribat pràcticament a tots els pobles. S’hi han apuntat 85 particulars, dels quals un 35% es dediquem al sector agrari, un 20% han volgut els arbres per temes relacionats amb la seva conservació i divulgació i la resta per autoconsum i coneixement de les varietats. S’hi han sumat entitats i 5 projectes municipals que habilitaran un petit espai on plantar alguns d’aquest exemplars que quedaran al servei de la població. I també es plantaran a 17 dels centres d’ensenyament de la Comarca, incloent Prades i la Serra d’Almos.

Varietats:

ESPÈCIENOM VARIETATSPOBLE de l’arbre pare
POMERAMANYAGASerra d’Almos
POMERERAGELADACABACÉS
PERERATENDRALCABACÉS
PERATENDRALVILELLA BAIXA
ALBERCOCALBERCOC VELLVILELLA BAIXA
PRÉSSECCARLETCABACÉS
PRÉSSECDE VINYACABACÉS
CIRERERMOLÍ DE L’ESTUDIANTCABACÉS
CIRERERCOR DE COLOMCABACÉS
PRUNACLÀUDIA ANTIGAPOBOLEDA
AVELLANERCul plaSerra d’Almos

Els objectius del projecte són els següents:

1. Poder tenir localitzats més exemplars al territori. En alguns casos passem de disposar només d’un exemplar únic a tenir mínim una 50ena d’exemplars localitzats que poden servir per propers projectes col·lectius o individuals.

2. Divulgar l’existència d’aquestes varietats. Ara se n’han triat 10, però en aquests moments n’hi ha una quarantena de localitzades, i enguany, també des del consell seguim la recerca a pobles que encara no havien estat prospectats.

3. Tenir un grup de gent interessada en aquestes varietats amb el que poder fer coses de forma conjunta, fins i tot es poden fer encomanes a la carta sabent el cost de l’arbre, tal i com us hem dit, tant de les varietats que enguany us presentarem com d’altres que es tinguin localitzades.

4. Poder tastar i apropar aquestes fruites a la població. També es interessant saber com són probablement abans de planificar plantar grans quantitats. 

Nota de premsa de