el poble que volem

Pensem globalment i actuem localment

Festa de l’arbre

,

Passar temps prop dels arbres millora la salut física i mental de les persones. Els arbres promouen la biodiversitat proporcionant hàbitat, aliment i protecció a molts animals i plantes. I és que els arbres juguen un paper fonamental en la conservació del medi ambient.

A Cornudella, ahir diumenge 14 d’abril, vam celebrar la Festa de l’Arbre i no podem estar més contentes de la bona rebuda que va tenir l’activitat. Moltes gràcies a totes les famílies que ens hi van acompanyar! 

Volíem reivindicar la importància dels arbres com a reguladors del cicle de l’aigua, com a moduladors del paisatge, com a protectors contra l’erosió, etc. Amb el context de canvi climàtic i sequera extrema que vivim, no tenia sentit posar-nos a plantar nous exemplars d’espècies arbòries. És per això que vam pensar: per què no mirem de dignificar el Jardí Botànic tant bonic que tenim al poble i mirem de recuperar-lo? Per què no col·laborem amb l’Ajuntament de Cornudella ara que han iniciat les tasques de neteja i entre tots contribuïm a rentar-li la cara? I si, enlloc de plantar arbres perquè si, aprenem a identificar els que tenim, a estimar-los i a cuidar-los?

De seguida vam tenir clar que calia més que mai muntar una activitat d’educació ambiental. Calia renovar els cartells identificatius de cada espècie i per això vam presentar la proposta al Parc Natural de la Serra de Montsant, qui no va dubtar ni un segon en recolzar la iniciativa assumint el cost total de la nova senyalització (18 cartells, en total).  

Ahir vam dur a terme una jornada de treball i alhora festiva que va servir per posar en valor aquest fantàstic recurs natural que tenim al poble, el Jardí Botànic, però també va servir per aprendre a identificar i reconèixer els arbres del nostre entorn mitjançant unes claus dicotòmiques que vam dissenyar especialment per aquesta activitat. El material didàctic el vam completar amb un magnífic mapa de l’espai que tothom que va voler es va poder endur de record.

I en acabar la feina, l’Ajuntament de Cornudella ens va oferir un petit refrigeri a tots els assistents. I la Rosa, una bonica reflexió sobre els sentiments i les emocions dels arbres, que sense cap mena de dubte, tenen!

Gràcies a tothom per compartir i fer possible un dia tan bonic!