el poble que volem

Pensem globalment i actuem localment

Cens d’oreneta cuablanca 2024

,

Avui, diumenge 16 de juny, hem tancat el cens d’oreneta cuablanca que vam iniciar el passat diumenge 9 de juny un grup de 7 persones voluntàries i motivades del poble.

Per dur a terme el cens, i seguint les indicacions de l’Institut d’Ornitologia de Catalunya, hem dividit el nucli de Cornudella de Montsant amb 12 unitats de mostreig i hem aconseguit censar un total de 343 nius!!! No podem estar més contentes!!!

Dels 343 nius en bon estat que hem detectat, podem dir que 142 estan actius (és a dir, ocupats) i 2 estan en construcció.  L’estiu del 2022 ja s’havia realitzat el cens al nostre municipi, on només s’hi havien comptat 73 nius. Cal dir, però, que en aquell moment només  va participar al cens una sola persona i que les zones de mostreig van ser inferiors a les d’enguany.  

El projecte Orenetes de l’ICO (Institut Català d’Ornitologia) és una iniciativa d’estudi dels ocells i el medi urbà basada en la participació ciutadana i en el seguiment dels nius d’oreneta cuablanca (Delichon urbicum) dels pobles i ciutats de Catalunya, Balears i País Valencià. Aquest seguiment es fa a través de la realització de censos durant un període determinat: de l’1 de maig al 31 de juliol. Els censos els poden realitzar tant entitats com persones de manera individual. 

Nosaltres, a Cornudella, hem volgut col·laborar amb aquest projecte dues entitats: l’Associació Excursionista de Cornudella de Montsant i la Plataforma “El Poble que Volem”.