el poble que volem

Pensem globalment i actuem localment

El Priorat acull un cicle de jornades sobre el canvi climàtic a la comarca

,

El cicle s’emmarca en el projecte PECT Pobles Vius i Actius i l’organitza el Consell Comarcal del Priorat

El Consell Comarcal del Priorat inicia aquest octubre un cicle de jornades relacionades amb el canvi climàtic, els seus efectes i possibles mitigacions. Les centraran tres àmbits rellevants d’actuació per a la planificació del present i futur de la comarca, com són la gestió energètica, la gestió forestal i la conservació del paisatge i l’agricultura.

El cicle d’activitats forma part de la línia de treball de canvi climàtic que el Consell Comarcal del Priorat desenvolupa dins el Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) “Pobles Vius i Actius. Territori equilibrat i innovador”, liderat des de la Diputació de Tarragona, que té com un dels seus principals objectius la conservació del medi ambient i la promoció de l’eficiència dels recursos.

Les jornades constaran de ponències d’experts en cada un dels tres àmbits, que parlaran d’autosuficiència energètica per a la comarca del Priorat i cadascun dels municipis que la conformen, de gestió forestal i propostes per a la conservació del paisatge, o de l’agricultura com a eix vertebrador, socioeconòmic i cultural de la comarca.

Les jornades organitzades són:

Gestió energètica i autoabastiment , dia 25 d’octubre, a les 19 h. Sala d’actes del Consell Comarcal del Priorat.

La primera jornada tractarà sobre l’autosuficiència energètica al Priorat. El Dr. Sergi Saladié Gil i el Dr. Benito Zaragozí Zaragozí, del departament de Geografia de la URV, presentaran els resultats del seu estudi “Determinació del potencial d’autoabastiment elèctric dels municipis de la demarcació de Tarragona a partir d’energia fotovoltaica i eòlica instal·lada en entorns urbans”. Analitzen municipi a municipi el potencial de generació elèctrica renovable en entorns urbans. Els dos investigadors centraran la mirada en el Priorat i explicaran quines potencialitats existeixen en cada municipi, fent èmfasi en quin és el model d’implantació que més pot beneficiar els habitants i ajuntaments de la comarca.

També hi haurà la intervenció del tècnic de transició energètica del Consell Comarcal del Priorat, que explicarà els serveis que s’ofereixen en l’àmbit energètic i les potencials ajudes existents enfocades a desenvolupar instal·lacions energètiques renovables.

Boscos, gestió forestal i conservació del paisatge, dies 10 i 17 de novembre, a les 18 h, a la seu del Parc Natural de la Serra de Montsant i a la sala d’actes del Consell Comarcal.

Aquestes dues jornades sorgeixen de la necessitat compartida d’iniciar col·laboracions i generar xarxa per fer front comú als reptes de futur que planteja l’augment del risc i virulència dels incendis en un paisatge en constant augment de la massa forestal i pèrdua del mosaic agrari.

Es posaran sobre la taula possibles eines, instruments i estratègies que ja estan tenint lloc al Priorat. Es comptarà amb la participació del Consorci de la Serra de Llaberia, el Parc Natural de Montsant, la Fundació Pau Costa i el Banc de Terres del Consell Comarcal. S’exposaran casos pràctics i instruments de planificació que es tenen a l’abast i s’acabarà amb una taula rodona on també es donarà veu per plantejar estratègies conjuntes a ajuntaments, ADFS, persones propietàries forestals i activitats de gestió activa del paisatge, com és el cas de la pastura. Reptes, necessitats i coordinació en la planificació són els grans temes de treball i debat.

El canvi climàtic sobre l’agricultura; presentació del manual de bones pràctiques agrícoles i afectació sobre els cultius de la comarca. A principis de 2023, data i lloc per confirmar.

La base agrícola de la comarca del Priorat implica la necessitat d’estudiar l’impacte que té el canvi climàtic sobre l’activitat preponderant del territori i sobre la que se sustenta el seu teixit social i econòmic.

A través dels estudis científics realitzats per VITEC (el Parc Tecnològic del vi ubicat a Falset), l’Espigall, empresa assessora en agroecologia i modelització climàtica, s’ha creat un manual de bones pràctiques agrícoles. Els resultats i les propostes seran exposats en una mateixa jornada que tindrà lloc a principis de 2023, tot i que la data i el lloc concrets encara estan per confirmar i es publicitaran a través dels canals habituals.

El PECT Pobles Vius i Actius

El Projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) “Pobles vius i actius. Territori equilibrat i innovador” vol lluitar contra el despoblament de les àrees rurals a través de dos àmbits d’actuació: la innovació social i l’especialització intel·ligent. D’una banda, s’aplica la tecnologia a l’escola rural i la cura de la gent gran per tal de millorar la qualitat de vida als pobles. I de l’altra, es posa el focus en el sector vitivinícola, l’agroalimentari i els productes locals per tal de treballar en la seva especialització i augment de competitivitat. Liderat i coordinat per la Diputació de Tarragona, hi participen també la Universitat Rovira i Virgili, el Consell Comarcal del Priorat, l’Organisme autònom de desenvolupament de la Conca de Barberà (Concactiva), el Parc Tecnològic del Vi (VITEC) i  l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA). El projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu d’inversió en creixement i ocupació.